,, Kým si podvedomie neuvedomíš, bude riadiť tvoj život a ty ho budeš nazývať osudom“.

                                                                                                                                                                                                                        Carl Gustav Jung

Dlho je téza nového myslenia, že pretvorením svojej mysle dokážeme riadiť svoj osud. Už aj veda a psychológia je založená na dôkazoch, že  spôsob fungovania našej mysle dokážeme aktívne meniť. Týmto kľúčom k zmene je náš mozog.

Poznatky, že riadenie vlastných myšlienok môže ovplyvniť nielen naše vnímanie ,,reality“, ale aj okolnosti nášho materiálneho života, naše vzťahy, zdravie a situácie, ktoré priťahujeme, alebo znášame v našich životoch. Spôsob nášho rozmýšľania určuje náš život. Náš mozog sa aktívne rozvíja v detstve. Naopak ako dospelí sa musíme vedome nasmerovať k tomu, aby sme rástli a rozvíjali sa ako ľudia. Všetko od fyzického cvičenia a meditácií až po spoločenské vzťahy a stres, neustále modelujú a tvarujú náš mozog. Bez ohľadu na to aký je stav a kvalita nášho mozgu, jeho elasticita, tvárnosť znamená, že dokážeme zmeniť svoje mozgové dráhy a teda aj svoj život.

Vedomou snahou si môžeme vytvoriť nové spôsoby myslenia, posilniť naše nadradené výkonné funkcie (rozhodovanie, plánovanie, sebareflexia, riešenie problémov). Naučiť sa ovládať naše primárne mozgové reakcie – poplašné reakcie na intenzívny stres – strach- útok-útek. Často naša myseľ ide na autopilota, čo je opakom vedomej všímavosti. Deje sa to podvedome. Prevažne po celý čas nášho života konáme a prežívame napojením na tohto autopilota. Kedy trpíme negatívnymi myšlienkovými vzorcami a správaním, od návykov, ktoré nám život uľahčujú, ale, ktoré nám aj škodia.

Starodávne praktiky ako je vedomá všímavosť majú preukázateľné prínosy ( schopnosti mozgu ohýbať sa a meniť). Všímavý prístup dbá na posilnenie vnútornej prítomnosti, vnútorných zdrojov, rozvíjanie mentálnych schopnosti jednotlivca.

Môžeme sa naučiť vyhnúť sa automatickým reakciám a namiesto nich, vedomé zamerať svoju pozornosť na to čo chceme a držať sa svojich zámerov. Mohli so svojím životom urobiť naozaj to, čo chceme, vypnúť autopilota a rozhodovať sa tak, aby sme sa posunuli dopredu. Vytvoriť si život, ktorý sa bude diať pre nás a nie naopak.