„Vo svete, kde nie sú oči by slnko nebolo svetlo a vo svete, kde by nebolo mäkkej kože, by skaly neboli tvrdé                                                                                a vo svete, kde by neboli svaly, by nebolo ťažké. Existencia je vzťah a vy ste v jeho strede.“                                                                                                                                                                                                                                           Alan Watts

Nedualita znamená nie dva, neodlúčenie. Inými slovami jednota. Neduálna perspektíva hovorí, že všetky veci sú vzájomne prepojené. Sme jedno so všetkým vo Vesmíre, súčasťou celku, na rozdiel od duality, čo znamená dvaja, nie jeden, svet a my, iní ľudia a my.

Nedualizmus je vedomie, že nič nie je oddelené od ničoho iného. Zážitok neduality sa nazýva  samádhi  alebo úplné splynutie subjektu a objektu. Samádhi  je jednou  a poslednou z častí jogy a je výsledkom trvalého a stáleho zamerania mysle, ktoré vedie človeka do stavu meditácie, ktorý sa nakoniec vyvinie do úplného zjednotenia samadhi. Malé záblesky  samádhi alebo nedualita môže nastať neustále, všetci máme skúsenosť splynutia s daným okamihom, ale potom to prejde.

Nedualita je pocit identity s celým vesmírom. V tomto zážitku sa pocit, že ste svedkom, alebo vidiacim vecí, úplne vytratí a namiesto toho sa cítite čímkoľvek, čo robíte, na čo sa pozeráte. Nevidíme strom, sme  stromom. Nepočujeme vtáka, sme  spevom vtáka. Vedomie už nie je rozdelené na prežívajúceho a vec, ktorá je prežívaná, je len čistá skúsenosť bez rozdelenia. Samotná skúsenosť, bez subjektu alebo objektu, bez vidiaceho alebo videného, je podstatou neduality.

Jogova prax nám pomáha pochopiť nedualitu našej mysle a tela. Joga znamená spojenie. Dualizmus sa vzťahuje na dve entity ( myseľ a telo), ktoré sú od seba odpojené. Prežívanie určitého stupňa odpojenia medzi telom a mysľou  je bežným javom v moderných spoločnostiach, najmä v tých, ktoré kladú dôraz na využitie mysle na maximum( sme až príliš v myslí ), bez toho aby sme venovali pozornosť aj na telo. Príkladom toho je, že pracujeme celý deň bez toho aby sme vnímali čo potrebuje naše telo ( vyváženú stravu, oddych, alebo si zacvičili ). Jogové techniky ako meditácie, dychové techniky, ásany sú jedným so spôsobov, prostredníctvom ktorých môžeme prepojiť myseľ a telo. Pomocou meditácií môžeme uzemniť našu myseľ v tele. Všímavosťou v meditácií vnímame čo sa deje v našej mysli a v našom tele. Tieto techniky spomalia našu myseľ a umožňujú nám uvedomiť si súvislosti medzi tým, čo robí a cíti naše telo a našou mysľou. Spomedzi rôznych  štýlov meditácií, si môžeme vytvoriť osobnú prax. Ako meditáciu môžeme využiť aj chôdzu, jedenie, tanec.. Meditácia je prax zamerania sa na jednu vec a samádhi je stav, ktorý môže nastať, keď sa myseľ stíši a upokojí. Cítime sa prepojení, harmonizovaní a v jednote. Preto najlepším spôsobom, ako zažiť samádhi, je trénovať svoju myseľ, aby zostala pokojná a nehybná každodennou meditačnou praxou.