,,Svet nie je to, čo vidíme, je to spôsob, akým vidíme my.“                                                                                                                                                                                                                           Rubert Spira

Mindfulness sa prekladá ako všímavosť. Slovo „všímavosť“ spojujeme s pozornosťou.  Je to schopnosť zámerne sledovať čo sa deje teraz. Pracujeme s tým, čo sa deje v prítomnosti. Byť bdelý, uvedomovať si prítomný okamžik „prítomné bytie“. Vedomé uvedomovanie si toho čo sa deje, bez hodnotenia, očakávania. Iba pozorovať.

Byť všímavý znamená jednať vedome. Všímať si, čo sa deje vo vašej mysli, vo vašom tele ( bolí ma žalúdok, keď idem na skúšku). Všímať si, byť si vedomý čo sa deje vo vašom okolí ( v parku, kde sa chodievam prechádzať, opadáva lístie zo stromov). Iba si to uvedomíme, prijmeme, nehodnotíme čo sa deje. Naše pocity nie sú ani dobré, ani zlé. Len sú. Iba pozorujeme, nereagujeme. Pracujeme len sami so sebou,  uvedomujeme si svoje telo, myšlienky, emócie. Ale nejdeme do nich. Nemusíme chcieť to zmeniť, čo sa deje v nás, okolo nás, len to pozorujeme.

Opakom pozornosti je použitie autopilota. Vtedy automaticky reagujeme, konáme. Nechávame sa zahlcovať vlastnými myšlienkami, stresom. Môžeme mať dojem, že sa nám veci dejú, bez toho, aby sme ich mohli ovplyvniť a pociťujeme nespokojnosť so svojím životom. Len čo začneme pracovať na tom, aby sme sa stali viac „prítomnými“ prekvapivo rýchlo sa budeme cítiť pokojnejšie, vyrovnanejšie.  S mindfulness dokážeme nájsť vnútorné zdroje a stať sa spolutvorcami svojho života.

Vedomé pozorné jedenie, vnímavé prechádzky a venovanie plnej pozornosti ľuďom, s ktorými komunikujeme, sú rovnako dôležité. Všímavosť nás vybavuje empatiou a vhľadom – nástroje, vďaka ktorým môžeme lepšie vnímať a chápať seba a druhých vo vzťahoch, vnímať procesy, ktoré sa odohrávajú v našom stále sa meniacom mozgu a samotné fungovanie našej mysle. Vďaka tejto vnútornej jasnosti, ktorú získame môžeme prispôsobiť tok energie a informácií vo svojom živote  v interakcií s druhými. Získavame schopnosť prechádzať z neintegrovaného stavu rigidity a chaosu k pružnejšiemu a harmonickejšiemu fungovaniu. Výsledkom je väčšia integrovanosť a zdravší život.